opleiding
Brandweer is buiten aan het blussen
Ga naar jouw woonplaats
Direct contact bel 040 2203 441,
WhatsApp
of mail hrm@vrbzo.nl
Zoals je zult begrijpen, zorgt het coronavirus ervoor dat de
werving van brandweervrijwilligers anders verloopt dan normaal.
We werken er hard aan om online informatiebijeenkomsten
te organiseren en proberen een manier te vinden waarop we
selectiedagen en keuringen kunnen houden.
We houden je op de hoogte.

Opleiding
Manschap A


Verleg je grenzen
en leer
jezelf kennen

Snelheid is alles bij de brandweer! Bij een calamiteit telt iedere seconde. Als je pieper gaat, laat je direct je werk of andere bezigheden voor wat ze zijn om naar de post te gaan. Ook als vrijwilliger. Brandweerwerk is teamwerk en je collega's in de ploeg rekenen op jou. Als voorbereiding op je taken en een goede samenwerking in je team, volg je in de eerste twee jaar een uitgebreide opleiding tot Manschap A. Dé basis voor iedere brandweerman of –vrouw.

In twee jaar krijg je een intensieve opleiding, die volledig wordt verzorgd door de brandweer en je klaarstoomt voor het echte werk. Je leert alles wat je moet weten op het gebied van brandbestrijding, technische hulpverlening en brandgevaarlijke stoffen. Daarnaast leer je precies hoe je moet handelen in kritieke situaties en het werken in teamverband. Verleg je grenzen en leer jezelf kennen.

"Het is
de spanning
van het
onverwachte"

Opleiding Manschap A

Stap een nieuwe wereld in

Het brandweervak is ontzettend divers. Met de opleiding gaat er dan ook een wereld voor je open. Wat ga je allemaal leren? Over verschillende soorten branden en hoe je op een veilige, effectieve manier brand moet bestrijden. Hoe je hulp kunt verlenen en levensreddend kunt handelen. Je leert omgaan met redgereedschappen en allerlei beschikbare hulpmiddelen. Wat je moet doen bij een ongeval of een incident met gevaarlijke stoffen. Zo word je stap voor stap voorbereid op de soms complexe situaties die je als brandweervrijwilliger kunt aantreffen en leer je precies hoe te handelen. 

Daarnaast neem je elke week deel aan de oefenavond op jouw post. Zo krijg je meteen een goed beeld van wat je in de opleiding aan het leren bent en je leert je collega’s kennen. Op je post voer je in overleg met je leerwerkplekbegeleider je praktijkopdrachten uit. Als je een onderdeel met goed gevolg behaald hebt, mag je voor dat stuk deelnemen tijdens een uitruk. Voor je het weet zijn de twee jaar omgevlogen, heb je je diploma en ben je Manschap A. Klaar voor actie!

Eisen aan de vrijwillige brandweer

Het brandweervak stelt een aantal eisen aan jou als vrijwilliger. Die zijn soms zwaar. Om je fysieke en mentale conditie te testen, onderga je een aanstellingskeuring waarin je lichamelijk en geestelijk wordt getest.

  • Je bent minimaal 18 jaar
  • Je woont en/of werkt op enkele minuten afstand van jouw post*
  • Je hebt minimaal een vmbo werk- en denkniveau
  • Je bent flexibel; je kunt namelijk op onverwachte momenten opgeroepen worden.
  • Je bent sportief, stressbestendig en praktisch ingesteld.
  • Je hebt doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel
  • Je staat open voor een vak dat veel meer is dan blussen alleen

*In Eindhoven komen alleen vrijwilligers op voor post Eindhoven Noord.  Voor post Eindhoven Noord geldt een opkomsttijd van 20 minuten, omdat vrijwilligers op deze post doorgaans een meer ondersteunende rol hebben bij incidenten.

Bekijk hier wat je van de aanstellingskeuring kunt verwachten





Ik wil me aanmelden, en dan?

Denk jij erover brandweervrijwilliger te willen worden? Dan moeten er vanaf je aanmelding nog een paar dingen gebeuren, voordat je aan de opleiding Manschap A kunt beginnen. Je krijgt een aanstellingskeuring. Deze bestaat uit vier onderdelen: een vragenlijst, brandbestrijdingstest (met 8 onderdelen), traplooptest en een biometrisch onderzoek (test van je ogen en het meten van je bmi en bloeddruk). Bovendien heb je gesprekken over je beweegredenen, motivatie en wat je kunt verwachten. Doorloop je deze testen positief, dan word je aspirant-manschap en mag je gaan starten. Tijdens de opleiding loop je stage en mag je meerijden naar incidenten. Iedere inzet is anders, dus je weet nooit wat je zult aantreffen, maar door je opleiding ben je straks op alles voorbereid. Ben je nu enthousiast geworden, vul hier het formulier in.

"Je krijgt er
heel veel
voor terug"

Hoeveel tijd kost het?

Zodra de pieper gaat moet je als brandweervrijwilliger precies weten wat er van jou verwacht wordt. Het brandweervak is intensief en veelomvattend, je moet van alles leren en kunnen toepassen. Daarvoor krijg je dan ook een heel uitgebreide opleiding, die ongeveer twee jaar duurt, waarin je alle facetten tot in finesses gaat beheersen. Afhankelijk van wat het beste bij jouw situatie past, volg je de dag- of avondopleiding of een combinatie hiervan. Ook neem je een keer per week deel aan een oefenavond op je post. Hoeveel uur je precies besteedt aan zelfstudie en werkplekopdrachten is uiteraard per student verschillend, maar gemiddeld is dit ongeveer 80 uur.

Wat krijg je ervoor terug?

Het antwoord daarop is simpel: heel veel! Brandweervrijwilliger zijn geeft enorme voldoening, je krijgt veel waardering van je omgeving. Daar doe je het niet voor, maar is wel fijn. Tijdens de uitgebreide opleiding leer je allerlei vaardigheden, waar je niet alleen bij de brandweer, maar ook in je dagelijks leven en je werk veel profijt van hebt. Met je collega’s vorm je bovendien een geoliede machine en ben je perfect op elkaar ingespeeld. Je weet nooit wat je te wachten staat en maakt samen onder hoge druk bijzondere dingen mee. Daar praten jullie samen over en dat schept een hechte band. Je leert omgaan met spanning en druk, waar je mentaal sterk van wordt. En het allerbelangrijkste, je betekent echt iets voor je medemens.

Brandweervrijwilliger
ben je
nooit alleen

Zijn er carrièremogelijkheden?

Zeker! Als je de opleiding hebt afgerond, krijg je een vaste aanstelling als Manschap A. Afhankelijk van je competenties en ambities, is er als brandweervrijwilliger vervolgens gelegenheid om je verder te specialiseren voor taken waar binnen de brandweer en op je post behoefte aan is. Ook zijn er mogelijkheden om bevorderd te worden in de rang van brandwacht of, na vijf jaar ervaring, naar hoofdbrandwacht. Mits er een vacature voor is en je geschikt bent, behoort bevordering tot bevelvoerder tot de mogelijkheden. It’s up to you!

Hoeveel word je begeleid?

Samenwerken is binnen de brandweer van levensbelang, je staat er nooit alleen voor. Dus ook niet tijdens de opleiding. Om te beginnen krijg je een leerwerkbegeleider toegewezen die jou de hele opleiding ondersteunt en met jou opdrachten gaat uitvoeren. In je eigen opleidingsgebied en op jouw post. Natuurlijk staan ook je collega’s voor je klaar en heb je steun aan je medestudenten op de opleiding. Maar ook daarna begeleiden we onze medewerkers, en dus ook vrijwilligers, graag om bij te blijven in ons vakgebied en geven we je de ruimte om je verder te ontwikkelen. Regelmatig koppelen aan je terug: hoe is het je vergaan, hoe wil je verder, kunnen wij je daarbij ondersteunen en wat verwachten wij van jou. Brandweervrijwilliger ben je nooit alleen!

Brandweerman die zijn helm vast maakt

Vraag het
maar eens
aan onze
mensen

Vraag maar raak!

Ben jij er klaar voor? De stap om brandweervrijwilliger te willen worden en een uitgebreide en superinteressante opleiding te volgen, volledig betaald door de brandweer? We vertellen je er graag alles over in een informatief gesprek. Vul onderstaand contactformulier, bel 040 2203 441 of mail naar werving@vrbzo.nl, dan nemen we contact met je op. Haal meer uit je leven. Word vrijwilliger bij de brandweer.


Bel 040 2203 441

Ik heb interesse

Bovenstaand telefoonnummer is tijdens kantooruren bereikbaar.