Brandweerpost
Brandweerpost Veldhoven

ONS VELDHOVEN
HET TEAM
JOUW LEVEN?

“Zeker 50%
van de vrijwilligers
is bij onze
jeugdbrandweer
begonnen”

Brandweerpost
Veldhoven

De brandweer in Veldhoven bestaat uit 2 brandweerposten met elk een eigen team. Het pand van de hoofdpost stamt uit 1993 en ligt op het bedrijventerrein De Run. De andere ligt bij het politiebureau aan de Heemweg bij het Citycentrum en hier staat ook 1 tankautospuit. Een aantal mensen woont tussen beide posten in, waardoor ze met allebei mee uit kunnen rukken. Dit zijn onze ‘springers’. Daarbij hebben we ook nog een aantal personen die buiten Veldhoven woont, maar wel hier werkt. Deze zogenaamde ‘opspringers’ oefenen ook regelmatig met ons mee. Dat is goed voor de binding met onze post en zo weten we tijdens een uitruk wat we aan elkaar hebben.

Onze post heeft inmiddels het 75-jarig bestaan gevierd. Wij zijn bovendien al 50 jaar uniek met een jeugdbrandweer die bij wedstrijden goed scoort. De jeugdbrandweer is belangrijk voor ons, zeker 50 procent van de vrijwilligers is daar ooit begonnen. De instroom met jeugd geeft een extra dynamiek binnen ons team. Daarnaast hebben we een VVB, een Vereniging van Brandweervrijwilligers, waar veel oud-brandweermensen lid van zijn. Zo houden zij binding met onze post en vooral met elkaar. De vereniging is zeker zo groot als onze post. Naast het biljarten in de winter en het jeu-de-boules in de zomer, draaien ze bijvoorbeeld bardiensten tijdens de oefenavonden of geven ze op open dagen demonstraties met oud-brandweermaterieel.

“Ook al is
de groep groot,
we zijn hecht team”

Het team

We hebben verdeeld over de 2 posten 43 vrijwilligers, waarvan 4 vrouwen. Een grote post beschikt ook over een groot aantal bevelvoerders en chauffeurs. In Veldhoven hebben we 10 bevelvoerders en 15 chauffeurs. En ook al is de groep groot, we zijn hecht en het familiegevoel is duidelijk aanwezig. Er zijn zelfs combinaties van man en vrouw en vader en dochter! Zonder dat er sprake is van groepsvorming binnen het team, ontstaan er groepen die elkaar buiten de brandweer treffen en zelfs met elkaar op vakantie gaan of naar voetbalwedstrijden van PSV. We komen ook bij elkaar op de verjaardag. Tijdens de oefenavond is de derde helft dan ook altijd goed bezet, iedereen blijft wel hangen. Van hiërarchie binnen de groep is geen sprake, iedereen praat met iedereen.

“De opkomst
bij uitrukken
is groot”

Ons werkgebied

De deelname aan onze oefenavonden is groot en dat geldt ook voor de opkomst bij uitrukken. Ons werkgebied gaat van een stukje Eindhoven, het gehele bedrijventerrein De Run inclusief het gebied van ASML en verder richting Knegsel en het vliegveld tot aan de McDonald’s aan de Heerbaan en alles wat er zich binnen die contouren bevindt. Naast de vele bedrijven in dat gebied, hebben we ook een buitengebied met veel agrarische activiteiten. De beide posten hebben per jaar zo’n 240 uitrukken. Dat is gemiddeld 4 uitrukken per week. Onze vrijwilligers zien dat niet als extra belasting, die zijn liever actief.


“De hoogwerker
is een specialisme
van ons en heeft
een eigen
getraind team”

Ons materieel

Onze brandweerposten hebben een hoogwerker die een regionale taak heeft, daarmee gaan we de hele Kempen in. Die hoogwerker is een specialisme van ons en heeft een eigen getraind team met een eigen oefentraject. Veldhoven heeft nogal veel hoogbouw zoals appartementsgebouwen en die zijn al snel zo’n 20 meter hoog. Ook levert ons team enkele instructeurs aan de regio. Daarnaast hebben we een RTB-voertuig, een voertuig dat is omgebouwd tot reanimatievoertuig, met een Reanimatieteam Brandweer. Het voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld een uitruk voor reanimatie met een tankautospuitwagen, is dat er bij een uitruk dan niet per se een bevelvoerder of chauffeur aanwezig hoeft te zijn. Er is nu een team geformeerd van 10 vrijwilligers die zich bewust hebben opgegeven voor het reanimatieteam. Het eerste jaar hadden die direct zo’n 60 meldingen voor reanimatie. Het reanimatieteam is zeer gemotiveerd en zich bewust en in zekere mate opgewassen tegen heftige ervaringen.

Onze personeelsvereniging

Onze post heeft een zeer gezonde personeelsvereniging, met heel veel activiteiten. Zo hebben we een familiedag en een jaarlijkse feestdag, maar ook een dropping, een bingoavond en natuurlijk de wedstrijden waaraan we deelnemen. We hebben altijd wel een team dat meedoet en zo nu in de hoogste klasse strijdt om de prijzen.

Vraag het
maar eens
aan onze
mensen


Kom maar op
met je vragen

Vrijwilliger bij de brandweer zijn betekent dat je zelden weet hoe je dag eruit gaat zien. Prikkelt jou dat? Houd je van afwisseling, de spanning van het onverwachte en wil je ook graag iets betekenen voor je medemens? Hulp geven en zorgen voor veiligheid? Dan is de vrijwillige brandweer echt iets voor jou! Meld je aan met het formulier voor meer informatie, bel via 040 2203 441 of mail naar werving@vrbzo.nl. Haal meer uit je leven. Word vrijwilliger bij de brandweer.


Bel 040 2203 441

Ik heb interesse

Bovenstaand telefoonnummer is tijdens kantooruren bereikbaar.