Brandweerpost
Brandweerpost Valkenswaard

ONS VALKENSWAARD
HET TEAM
JOUW LEVEN?

“Onze passie voor
het brandweervak
is echt
ontzettend groot”

Brandweerpost
Valkenswaard

Post Valkenswaard is dynamisch en heeft een rijke historie die al 185 jaar teruggaat. Kenmerkend voor ons team is onze passie voor het brandweervak, die is echt ontzettend groot. We hebben een geweldige groep van 28 vrijwilligers. Die hebben een sterke binding met Valkenswaard en samenwerking hoog in het vaandel staan. Echte brandweermensen uit een dorp, met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Die het gezellig hebben met elkaar en die als het erop aankomt ervoor gaan. We zijn een post in ontwikkeling, onze groep wil op vakbekwaamheid vooruit en staat altijd open om nog veel meer te leren. Met jongere mensen die nog ervaring op moeten doen en ervaren krachten die hun kennis aan hen overdragen. Een mooie mix. Daar kunnen we ook nog best wel nieuwe mensen bij gebruiken. Teamplayers net als wij zelf, die overdag beschikbaar zijn en onze passie voor het brandweervak delen.

“We hebben
een club van
allerlei leeftijden”

Het team

Post Valkenswaard heeft een enorm betrokken team van 28 vrijwilligers, waaronder 4 vrouwen. Per 1 januari 2023 krijgen we er nog een vrouw bij, die van een andere post komt en dus al is opgeleid. We hebben 9 bevelvoerders en momenteel 2 in opleiding, want we voorzien in die groep op termijn uitstroom via natuurlijk verloop. Ook hebben we 16 chauffeurs onder ons. Ons team krijgt versterking van een aantal opspringers en nog een paar dagdienstmedewerkers. Die laatste werken vanuit facilitaire zaken in onze kazerne en hebben ook een mee-uitrukfunctie.

Onze club is een diverse groep mensen van allerlei leeftijden. We hebben een behoorlijke groepsdynamiek, met veel uitgesproken meningen, krachten en gezelligheid. Je mag ons gerust een vriendengroep noemen, die samen ook activiteiten organiseert die niet per se met de brandweer te maken hebben, zoals motorrijden of naar Formule 1 gaan. Eigenlijk zijn we op alle fronten actief. Zo organiseren we volgend jaar de 112-wedstrijden en daarvoor is dan meteen een grote groep die dat regelt. Ook als er oefeningen klaargezet moeten worden, zijn er altijd direct mensen beschikbaar. Kortom, de inzetbaarheid is groot. We hebben een groot vertrouwen in elkaar en je voelt je bij ons al snel thuis.

"We hebben
een regionale functie
met onze
tankautospuit en
WTS400 voertuig"

Ons materieel

We beschikken in Valkenswaard over een tankautospuit en een WTS400 voertuig, met een slangenbak met ruim 400m slang. Daarmee hebben we een regionale functie. Daar komen veel incidenten mee om de hoek kijken. De WTS is ook interessant voor onze startende brandweerleden die klaar zijn met Manschap A, want die mogen met dit voertuig steeds mee op uitrukken en hebben dus een behoorlijke rol. Daarnaast hebben we een nieuwe hoogwerker en speciaal daarvoor opgeleide mensen, die ook regionaal worden ingezet.

"Onze uitrukken
kenmerken zich
veelal door branden
en afhijsingen"

Ons werkgebied

Het primaire verzorgingsgebied van post Valkenswaard bestrijkt een gebied ongeveer van Dommelen en Valkenswaard, tot aan de grens Aalst-Waalre tot aan Leende en Borkel en Schaft. We hebben veel buitengebied met bos, maar ook een groot industriegebied met grote bedrijven als VDL en MCB. Onze uitrukken kenmerken zich veelal door branden en afhijsingen. Dan is er een ambulance gealarmeerd en zit de persoon op een verdieping. Wij verlenen dan tilassistentie met onze hoogwerker.

“Een team oefent
de basis,
het andere gaat
meer de diepte in"

Onze oefenavond

Elke maandagavond oefenen we. Rond 19.15 starten we met een briefing en daarna gaan we aan de slag. De oefenleider zet de oefeningen uit en bedenkt de scenario’s en locaties. Omdat we zo’n grote groep zijn, verdelen we ons in minimaal 2 teams. Een team oefent de basis, met de tankautospuit, een basisbrand of basishulpverlening. Het andere gaat meer de diepte in, met oefeningen zoals levensreddend handelen, waterongevallen of specialismen op technische hulpverlening. Als we klaar zijn met oefenen en nabespreken, is er altijd een grote groep die blijft natafelen, borrelen en kletsen. Als er extra thema’s zijn rond de hoogwerker en de WTS, is er ook nog een clubje dat daarmee aan de slag gaat op maandag. We maken op tijd indelingen, zodat je zeker 2 weken vooraf weet welke oefening je krijgt. Naast de vaste maandagavond hebben we soms ook extra oefenavonden, voor nog meer vakbekwaamheid op de WTS of de hoogwerker. En we gaan wel eens oefenen met andere posten. Zoals met post Leende met het hulpverleningsvoertuig. Daarmee moeten we ook goed kunnen samenwerken.

Onze personeelsvereniging

We hebben in Valkenswaard een hele actieve personeelsvereniging, die heet bij ons ‘De Pompiers Vereniging’. We organiseren samen van alles! Dat gaat van personeelsuitjes, tot proeverijen, kaartavonden, feestavonden en loopmomenten, alle activiteiten komen bij ons wel naar voren.

Vraag het
maar eens
aan onze
mensen


Kom maar op
met je vragen

Vrijwilliger bij de brandweer zijn betekent dat je zelden weet hoe je dag eruit gaat zien. Prikkelt jou dat? Houd je van afwisseling, de spanning van het onverwachte en wil je ook graag iets betekenen voor je medemens? Hulp geven en zorgen voor veiligheid? Dan is de vrijwillige brandweer echt iets voor jou! Meld je aan met het formulier voor meer informatie, bel via 040 2203 441 of mail naar werving@vrbzo.nl. Haal meer uit je leven. Word vrijwilliger bij de brandweer.


Bel 040 2203 441

Ik heb interesse

Bovenstaand telefoonnummer is tijdens kantooruren bereikbaar.