Brandweerpost
Brandweerpost Maarheeze

ONS MAARHEEZE
HET TEAM
JOUW LEVEN?

“De brandweer is
laagdrempelig”

Brandweerpost
Maarheeze

Op post Maarheeze staan 18 vrijwilligers 24/7 heel gemotiveerd klaar voor het dorp en de omgeving. Ons team bestaat uit een mooie mix van brandweermannen en brandweervrouwen van verschillende leeftijden. We zitten centraal in het dorp, dus onze mensen kunnen hier vrij vlot zijn. Ons pand is van bouwjaar 1955 en mag dan wel wat ouder zijn, wij zelf houden het helemaal bij de tijd. Samen zorgen we met enige regelmaat voor een likje verf hier en daar en nieuwe interieurspulletjes. Het is toch ook onze huiskamer waar we na het oefenen samen een drankje doen en dan mag het wel gezellig zijn. Je kunt onze club het best typeren als een hecht team dat met elkaar kan lezen en schrijven.

Het team

We hebben op post Maarheeze een fijn team dat bestaat uit 16 mannen en 2 vrouwen. Er zijn onderling vriendengroepen en mensen komen elkaar in het dorp tegen of werken bij dezelfde werkgever. Alle leden van de post zijn minimaal opgeleid tot manschap, daarnaast hebben we 7 VKE’ers, 8 chauffeurs en 6 bevelvoerders. De bevelvoerder is de leidinggevende van een tankautospuit. Branden zijn heel anders dan pakweg 50 jaar geleden. We zijn voortdurend bezig ons te ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van nieuwe brandbestrijdings-, of reddings-technieken. De energietransitie is ook een veelbesproken onderwerp. Dat verdiepen in, technische kennis opdoen en weten wat te doen bij incidenten en onze kennis up-to-date houden, is wel heel leuk. Onze motivatie laten we ook graag zien in de awbc-wedstrijden, vorig jaar bij Bavaria hebben we zelfs de 3e plaats behaald.

Het werk dat onze vrijwilligers privé doen is heel uiteenlopend, van mensen die op kantoor werken, bij de Veiligheidsregio in dagdienst zijn, op het industrieterrein werken of ondersteuner zijn bij een opleidingsinstituut. En zowel zzp’ers, mensen in loondienst als ploegenwerkers bij DAF of ASML. De jongste van ons team is begin 20 en net gestart met de opleiding, de oudste is onlangs 60 geworden. Ons probleem is dat niet iedereen overdag in het dorp werkzaam en dus beschikbaar is, dat zijn wel eens lastige momenten. De drive is er echt wel bij ons team om samen onze post goed bezet te hebben. Dat moet wel, want anders moet de brandweer van verder komen en dan is de aanrijdtijd natuurlijk een stuk langer. We zoeken dus mensen die in Maarheeze wonen, of die wérken in Maarheeze en overdag beschikbaar zijn en uiteraard 1 keer in de week naar oefenavond kunnen komen. Dan mag je gerust elders wonen. De brandweer is laagdrempelig. Je hoeft geen topsporter te zijn, als je maar wel lichamelijk fit bent. En elk kennisniveau is welkom, van automonteur tot aan leidinggevende bij een groot bedrijf. Je mag ook gerust eens mee komen kijken bij een oefenavond als je wilt. De deur staat open.

“Onze post heeft
ook een
verkenningseenheid”

Ons materieel

Uiteraard beschikken we in Maarheeze in basis over een tankautospuit (TS) Met deze eenheid kunnen we in basis de meeste klussen klaren, denk hierbij aan branden, ongevallen, incidentbestrijding gevaarlijke stoffen en waterongevallen. Indien er behoefte is aan specialistisch materieel dan kunnen we dat via de meldkamer aanvragen. Daarnaast hebben een verkenningseenheid, het VKE-voertuig - Verkennings Eenheid - dat wordt ingezet in een flink deel van de veiligheidsregio. We voeren daarmee metingen uit op de incidentlocaties. Bijvoorbeeld waar een rookwolk naartoe trekt of we meten op de locatie zelf. Daarnaast wordt het voertuig ingezet voor het meten van gassen en schadelijke stoffen in de lucht.

“We zijn in
alle takken
van sport
thuis”

Ons werkgebied

Het gebied dat wij verzorgen gaat vanaf Soerendonk, een stukje Sterksel, richting Someren tot richting Nederweert en aan de zuidkant zelfs over de provinciegrens met Limburg. In ons verzorgingsgebied hebben we behoorlijk wat bosgebied, een stuk A2 vanuit Weert richting Leende en een stuk spoorweg, het traject Eindhoven – Weert. Post Maarheeze heeft zo’n 100 uitrukken per jaar die variëren van technische hulpverlening op de snelweg, natuurbranden in de zomer, huis-, tuin- en keukenbranden en autobranden. Dan hebben we hier nog een industrieterrein. Daar zit voornamelijk metaalindustrie, maar ook bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken. De meldingstypen waar we bij post Maarheeze mee van doen krijgen zijn dus heel divers.

Onze oefenavond

Elke dinsdagavond van 8 tot 10 uur is het oefentijd. De oefenstaf die oefeningen uitzetten begint een uurtje eerder. Iedereen komt daarvoor een keer aan de beurt. Bij voorkeur oefenen we op locatie en proberen ons gezicht ook zoveel mogelijk te laten zien bij lokale ondernemers. Aan ene kant dat ondernemers ons kennen, maar anderzijds ook dat wij weten wat er binnen de bedrijven speelt. Kennis opdoen voor als we voor een melding ter plaatse moeten komen. Daarnaast oefenen we ook elementair - dat wil zeggen basishandelingen - die we prima op de kazerne kunnen doen. Soms met ondersteuning van een filmpje of presentatie. Een EHBO-cursus of reanimatie. Die kunnen we op de post zelf doen. We sluiten de avond gezellig samen af met een drankje.

“We zijn graag goed voorbereid”

“Een mooie club
mensen
bij elkaar”

Onze personeelsvereniging

Onze personeelsvereniging bestaat uit actieve leden en oud-leden die ook nog graag betrokken willen blijven. Er is bij ons regelmatig iets te doen, zoals een reisje, een dagje uit, een feestavond, bonbons met Moederdag, een paasactiviteit en Sinterklaas. Veel doen we samen met onze partners en kinderen, want je zit niet alleen bij de brandweer. Zo hebben we hier op post Maarheeze een mooie club mensen bij elkaar.

Vraag het
maar eens
aan onze
mensen


Kom maar op
met je vragen

Vrijwilliger bij de brandweer zijn betekent dat je zelden weet hoe je dag eruit gaat zien. Prikkelt jou dat? Houd je van afwisseling, de spanning van het onverwachte en wil je ook graag iets betekenen voor je medemens? Hulp geven en zorgen voor veiligheid? Dan is de vrijwillige brandweer echt iets voor jou! Meld je aan met het formulier voor meer informatie, bel via 040 2203 441 of mail naar werving@vrbzo.nl. Haal meer uit je leven. Word vrijwilliger bij de brandweer.


Bel 040 2203 441

Ik heb interesse

Bovenstaand telefoonnummer is tijdens kantooruren bereikbaar.