Brandweerpost
Brandweerpost Luyksgestel

ONS LUYKSGESTEL
HET TEAM
JOUW LEVEN?

“Sterk in onze
grote diversiteit”

Brandweerpost
Luyksgestel

Onze post aan de rand van Luyksgestel onderscheidt zich door ons specialisme: LTFO, het Landelijke Team Forensische Opsporing. Daarmee gaan we het land in. Samen met onze bijzondere ligging als laatste post voor België maakt het dat je ons als een tikkie eigengereid mag omschrijven. Het ‘Gallisch dorpje’ tegen de Belgische grens. Wat ons typeert als team is de diversiteit in achtergrond van onze vrijwilligers. Die zijn in het dagelijks leven onder meer ondernemer, loonwerker, agrariër, metselaar, timmerman, automonteur of werken op kantoor. De diversiteit maakt het gemakkelijk mensen gericht in te zetten bij een klus. Vanuit zijn of haar eigen expertise doorziet iedereen zaken vaak heel snel en kunnen we adequaat handelen. Dat is erg prettig.

“Bij ons is professioneel
én gezellig”

Het team

We hebben op post Luyksgestel een geweldige club van 18 vrijwilligers, waaronder 3 vrouwen. In ons team hebben we 6 bevelvoerders en ongeveer 8 chauffeurs. Niet alleen zijn we divers in onze beroepen, ook wat betreft de leeftijden: 3 van ons zijn er boven de 50 en verder zijn we in de 40, 30 en 20. We hebben een mooie post en dat stralen we ook uit. Daardoor hebben we min of meer een wachtlijst voor mensen die bij deze groep willen komen. De sfeer is hier heel goed en prettig. Er is geen groepsvorming, iedereen kan prima met elkaar door een deur. We zitten sinds 10 jaar in onze huidige kazerne en hebben hier een hele grote tafel staan, waar we gezellig elke donderdag met z’n allen omheen zitten. We zijn hier allemaal gelijk en dingen lossen we samen op.

“Uniek als
Landelijk Team
Forensische
Opsporing”

Ons werkgebied

We zijn de laatste post voor de grens met België richting Lommel. Ons primaire werkgebied is landelijk en agrarisch. Veel vierkante meters, met maar weinig bebouwing. Een groot gebied dat zich uitstrekt van tegen de Belgische grens met Luyksgestel, naar een gedeelte van Bergeijk en vandaar richting Postel en Spegelt. We hebben ook veel bosgebied met regelmatig bosbranden. Binnen de mogelijkheden oefenen we daarop, zodat we precies weten waar de brandweervakken, paden en grondwaterputten zich bevinden. We hebben tussen de 30 tot 40 uitrukken per jaar, dus wat dat betreft relatief een kleine post. Maar we hebben iets bijzonders!

Post Luyksgestel en post Zaandam zijn de enige 2 Landelijke Teams Forensische Opsporing van Nederland. Wij verzorgen de ontsmetting van politie-eenheden, van de EOD First Response of het RIVM. Denk daarbij aan gevaarlijke stoffen die nog niet bekend zijn. Op het plaats delict wordt dan onderzocht wat voor stoffen het zijn en vervolgens worden ze weggehaald in een gas- of chemicaliënpak. Dan worden wij ingezet als ontsmettingseenheid. Wij zijn dat voor de landelijke politie. Ons LTFO verzorgingsgebied reikt tot aan de A12 bij Rotterdam, post Zaandam verzorgt alles boven de A12. Dit specialisme hebben we sinds ongeveer 9 jaar. De Veiligheidsregio koos voor onze post, omdat we hier relatief weinig uitrukken hebben. We kunnen gerust een dag of anderhalve dag 6 mensen voor de LTFO inzetten. Heel soms hebben we langere klussen. Zo zijn we bijvoorbeeld 6 weken aaneengesloten bezig geweest na de explosie bij Moerdijk. LTFO moet je niet verwarren met de GOE (Grote Ontsmettings Eenheid), daarvan zijn er 6 in Nederland. Maar ook daar zijn wij onderdeel van, samen met de post Bergeijk. Alle vrijwilligers op onze post zijn zowel LTFO als GOE getraind.“We presenteren
ons graag”

Ons materieel

We beschikken in Luyksgestel over een tankautospuit (TS), een kleine Polo voor RTB (Reanimatie Team Brandweer) en een personeelswagen. Daarmee rijden onze vrijwilligers bijvoorbeeld naar de opleiding en (opfris)cursussen LTFO in Wormerveer. Met Koningsdag presenteren we onze post en laten we graag zien wat we in huis hebben. Kinderen vinden het dan fantastisch dat ze in de brandweerwagen mogen zitten. We verzorgen dan ook altijd demonstraties, waarin we laten zien wat je wel en niet moet doen bij huis-, tuin- en keukenbrandjes. Iedereen is altijd enthousiast om daar een leuke dag van te maken.

“Bij ons heb je
veel variatie
in oefeningen”

Onze oefenavond

Elke donderdagavond is het vaste prik dat we oefenen. Rond 19.30 uur is iedereen aanwezig en om 20.00 vertrekken we naar een externe locatie. De oefenleider van die avond weet 2 weken vooraf dat hij of zij aan de beurt is. Samen met de ensceneerder krijg je dan een draaiboek en vandaaruit gaan wij vervolgens een taak vervullen. Dat kan om allerlei soorten oefeningen gaan: brand, gevaarlijke stoffen, levensreddend handelen, enzovoorts.

“We hebben een
actieve personeelsvereniging”

Onze personeelsvereniging

Onze Post Luyksgestel heeft een kleine maar actieve personeelsvereniging, waar ook nog oud-leden bij zitten. We organiseren van alles. Zo gaan we 1 keer per jaar een dagje weg met onze partners. En we hebben een verrassingsdag, de laatste keer zijn we wezen waterskiën. Ook de kinderen van onze vrijwilligers betrekken we erbij, dat vinden we belangrijk. Die gaan samen met de partners mee op onze jaarlijkse fietstocht en mogen meedoen met onze ludieke avond. Dat is de laatste oefenavond voor de grote vakantie. Dan doen we samen brandweerspellen, mogen ze spuiten met de brandslangen en dingen openknippen. Dat is ook altijd een hartstikke leuke avond.

Vraag het
maar eens
aan onze
mensen


Kom maar op
met je vragen

Vrijwilliger bij de brandweer zijn betekent dat je zelden weet hoe je dag eruit gaat zien. Prikkelt jou dat? Houd je van afwisseling, de spanning van het onverwachte en wil je ook graag iets betekenen voor je medemens? Hulp geven en zorgen voor veiligheid? Dan is de vrijwillige brandweer echt iets voor jou! Meld je aan met het formulier voor meer informatie, bel via 040 2203 441 of mail naar werving@vrbzo.nl. Haal meer uit je leven. Word vrijwilliger bij de brandweer.


Bel 040 2203 441

Ik heb interesse

Bovenstaand telefoonnummer is tijdens kantooruren bereikbaar.