Brandweerpost
Brandweerpost Deurne

ONS DEURNE
HET TEAM
JOUW LEVEN?

“Ons team in Deurne
is er een van
‘gewoon doen'”

Brandweerpost
Deurne

Brandweerpost Deurne heeft een relatief jong, fris team van 27 vrijwilligers. De laatste jaren hebben we er gelukkig nieuwe mensen bij gekregen, om de bezetting rond te krijgen die we nodig hebben. Je vindt onze kazerne in het centrum van Deurne. Ons team in Deurne is er een van ‘gewoon doen’. Het kan altijd nog wel beter of anders, maar uiteindelijk gaan we er allemaal vol voor, voert ieder zijn taak uit en neemt zijn verantwoordelijkheid. We kunnen blindelings van elkaar op aan en komen voor elkaar op.

“We hebben
een jonge
fanatieke club”

Het team

De grootte van post Deurne vraagt om een bezetting van minimaal 24 volledig opgeleide vrijwilligers. Die hebben we ook echt nodig om die 3 voertuigen op tijd de weg op te krijgen. Ons team bestaat momenteel uit 27 leden en 2 opspringers, 1 vanuit onze eigen veiligheidsregio en 1 vanuit Limburg. Voor nu lijken we dus goed te zitten wat betreft bezetting, maar van de 27 zijn er 4 in opleiding en gaan er daarnaast via natuurlijk verloop ook weer stoppen. Wij zijn bij de brandweer liever safe than sorry en gaan voor zekerheid, dus willen we graag wederom nieuwe mensen werven voor ons team. Voordat iemand volledig opgeleid is zijn we al snel 2 jaar verder. Deurne is een wat groter dorp, dus wij hebben er vertrouwen in dat dat het gaat lukken.

We hebben relatief veel jonge mensen, maar helaas nog geen dames. Die zijn bij ons zeker ook van harte welkom. Ons team heeft 7 bevelvoerders die ook oefenleiders zijn en 11 chauffeurs en 2 in opleiding. Met 3 voertuigen is dat wel nodig. Het is nodig om ruim in je chauffeurs te zitten en het is een leuke aanvulling voor onze enthousiaste, leergierige mensen.

Onze jonge club is dan ook best fanatiek. We hebben 1 ploeg die deelneemt aan wedstrijden, dat is leerzaam én gezellig. Onze deelnames zijn misschien wel wat beperkter dan die van andere posten; de zo’n 160-170 uitrukken per jaar en nog 2 regiovoertuigen waarvoor we extra moeten oefenen vergen namelijk best al iets van ons.

Ons materieel

Naast de algemene tankautospuit, hebben wij 2 voertuigen die regionaal worden ingezet. Dat betreft onze haakarmbak, met daarop een waterbak van 12,5 kuub. Daarnaast zijn wij binnen onze regio 1 van de 6 posten met een WTS400-wagen. Dat is een nieuw type voertuig met daarop een grote haspel met 400 meter slang, die relatief snel uit te rollen is. In alle nieuwe woongebieden of vervangingskernen komen nieuwe waterleidingen die vaak kleiner zijn in diameter. Dat zou voor een watertekort voor ons als brandweer kunnen zorgen en daar sorteren wij nu al op voor. Met de WTS400 kun je op een andere manier snel aan veel water komen: van oppervlaktewater, een geboorde put of eventueel een brandkraan die een stuk verderop ligt. In het voertuig heb je programma’s om te lokaliseren waar water beschikbaar is en natuurlijk hebben wij onze lokale bekendheid. Wij hebben 1 van de enige 6 regionale WTS-voertuigen en daarmee assisteren wij ook bij branden in de regio.

“Sinds kort
worden we
interregionaal
gealarmeerd”

Ons werkgebied

Post Deurne heeft een groot agrarisch buitengebied en natuurlijk de Peel, die houdt ons met name in de zomer ook nogal eens aan het werk en vergt specialistische inzet. Naast natuur hebben we de bedrijvigheid in het dorp Deurne zelf, maar ook spoorwegen met bijzondere ongevallen en bedrijventerreinen met de zwaarste categorie industrie. Daar moeten we ook allemaal op oefenen.

Extra aan onze post is dat we tegen de Limburgse grens aan liggen. We zijn er soms nog eerder dan onze Limburgse collega’s. Sinds kort worden we dan ook tegelijkertijd gealarmeerd. Het nieuwe dynamisch alarmeren en interregionaal alarmeren zijn dan weer veranderingen die het vak interessant houden. Het draait ten slotte bij incidenten niet om wie de hulp biedt, maar dát er hulp is én snel.

“We oefenen ook
met andere posten
en bedrijven
in de omgeving”

Onze oefenavond

Dinsdagavond is onze vaste oefenavond van 19.30 tot 21.30 uur, met daarna natuurlijk de derde helft. We beoefenen dan niet alleen onze basistaken, maar uiteraard ook de taken die gekoppeld zijn aan onze specialismen. Met zo’n groot team is het best een puzzel om iedereen steeds effectief aan bod te laten komen, gelukkig lukt dat wel. We pakken ook het oefenen met andere posten en bedrijven in de omgeving gezamenlijk meer op. Zo hebben we binnenkort een grootschalige GEG-oefening (Groot en Extreem Geweld) op een school in Deurne. Die is multidisciplinair, dat wil zeggen met zowel brandweer, politie, ambulance en scholen.

Onze personeelsvereniging

Al onze teamleden zijn lid van de personeelsvereniging, dat vinden we ook belangrijk. We organiseren van alles. Een van de activiteiten is wat serieuzer, de ‘DeurKantse avond’ zoals wij die noemen. Die avond doen we samen met post Neerkant en is voor de jubilarissen, diploma-uitreikingen en om mensen in het zonnetje te zetten die dat jaar iets bijzonders hebben gedaan of afscheid nemen. Nadat iedereen aan de beurt is geweest, wordt het een feestavond en het is altijd gezellig. Daarnaast hebben we activiteiten zoals de ‘ReisTeerDag’ ofwel een dag voor onszelf met eten en een activiteit buiten de deur, een familiedag, een paasbijeenkomst en het Sinterklaasfeest. Buiten de pv om organiseren we elk jaar een natte oefening voor de zomervakantie en de kerstoefening aan einde van het jaar. Deze zijn vooral gericht op teambuilding. Als afsluiting en ludiek, maar wel met een serieus tintje.

Vraag het
maar eens
aan onze
mensen


Kom maar op
met je vragen

Vrijwilliger bij de brandweer zijn betekent dat je zelden weet hoe je dag eruit gaat zien. Prikkelt jou dat? Houd je van afwisseling, de spanning van het onverwachte en wil je ook graag iets betekenen voor je medemens? Hulp geven en zorgen voor veiligheid? Dan is de vrijwillige brandweer echt iets voor jou! Meld je aan met het formulier voor meer informatie, bel via 040 2203 441 of mail naar werving@vrbzo.nl. Haal meer uit je leven. Word vrijwilliger bij de brandweer.


Bel 040 2203 441

Ik heb interesse

Bovenstaand telefoonnummer is tijdens kantooruren bereikbaar.